Om oss

Kennel Dobgun´s

Min första Dobermann skaffade jag 1986 och han hette Nordic Star´s Jet-Set. Han var inte särskilt vacker men en väldigt särpräglad arbetshund. Jag är glad att fått ha en sådan hund men inte man önskar ha i dagens mått mätt då han hade mycket stor skärpa.


Vi startade vår verksamhet i början på 80 talet med Dobermann. Vår första stamtik införkaffades den 7 mars 1988. Nordic Star´s Modesty Blaise föddes strax efter kl 1200 på dagen i Tungelsta hos Ulla Nordgren utanför Stockholm hos kennel Nordic Star´s.


Det var fem valpar i Nordic Star´s M kull. Modesty var en av två tikar och 3 bröder. Modesty var den enda bruna i kullen. Detta var mamma Cassandras sista kull och pappan till kullen var Altenhofer Seger-Suxe. Uppfödare och ägare är Bo Berndtsson. Modesty blev senare Korad


Nordic Star´s Modesty Blaise första kull delades av mig och Ulla Nordgren. Hanen som Modesty parades med heter Octavias Agaton Fenris och ägdes av Björn Johannesen i Oslo. Detta resulterades i Nordic Star´s T kull. Nordic Star´s Taifun är en stor brun hane som blev Korad


På grund av min personliga hälsa har vi varit tvingade att mer eller mindre sluta med Dobermann. Men framtiden får utvisa detta.2010 kom vår stamtik hit, honheter Pousoda Ulrika Eleonora Af Danmark Hon är född den 15 juli 2010. Hon var en av 5 tikar och 4 hanar. Hennes far är en dansk vacker hane vid namn Gartnervejens Frey Af Aza och hennes mor är Leonberget,z Lilla Ljus. Vi åkte till Tyskland med henne och i Dortmund fick hon titeln Jahrhundert jugendSieger 2011. Hon har erhållit EECH och LV Championat.


Vår storstjärna r Picobello Ferrari´s Fenton C & D. Han har en mycket intressant stamtavla och ett mycket tilltalande yttre. Fenton är nu mer Nordisk Vinnare 2015, Juniorvärldsvinnare 2015 Världsvinnare 2016 och multichampion. Han har inte mindre än 15 championat runt om i världen och mängder av andra titlar.


Fenton har en son efter sig och vi har behållt Dobgun´s Fergus Florian som vi hoppas kommer följa i pappas spår.

han är Tysk vinnare och har Cert i Tyskland och Estland.Vi har en till gårdshunds tik som heter Yacatic Cool Lill Miss Carla, en jättetrevlig och pigg tjej. Hon är Estnisk champion. Hon är blivande mamma till vår E2 kull där Muttington´s Hacking Jack är pappa.


En import är Gartnervejens Pinje Af Tulle.


Hon är efter Ørestaden Manfred den Modige &  Gartnervejens Paranød af Une. Pinje är Nordisk Junior Vinnare 2015, Junior Wärldsvinnare och multi Champion.


Senaste tillskottet är Dobgun´s Nobel NIke som är efter Samkas Messi & Yacatis Cool LIll MIss Carla. Nike är en härlig tjej som har samma härliga temperament som sin mamma. Vi hoppas mycket på henne i framtiden.

Hälsa. Varför är detta så viktigt? Det vi ser idag är vad genetiker har varnat oss uppfödare i decenier. Undvik inavel så gott det går och måste ni avla så gå aldrig högre än 6,25 %.


Detta har de flesta uppmärksammat idag men frågan är hur sent det är och på vems bekostnad? Min ambition är och har alltid varit i mitt avelsarbete att ha inavelsgraden så nära 0 som jag kan komma.


Att hälsotesta mina avelsdjur har alltid varit en prioritet. Man skall dock alltid komma ihåg att man alltid avlar på andras resultat! Visst dyker det upp defekter, så fungerar genetiken. Detta får vi som uppfödare hantera på bästa sätt och lägga upp strategier för att motverka så gott det går. men också hur man förvaltar råmaterialet dvs valpen ifråga.


Vad man ger valpen för näring, motion etc har av största vikt hur den kommer att bli som vuxen. Att kontrollera hälsostatusen på höfter, armbågar, knän och ögon är viktigt för individen men också för den fortsatta aveln.


Som uppfödare är man beroende av att valpköparna tar sitt ägarskap på allvar och gör sin del i avelsarbete nämligen testar avkommor för rasens framtid. Det är aldrig försvarbart att inte testa sin hund bara för att man har den som sällskap.


En dålig höft kan kan inte se utanpå hunden utan måste röntgas för att upptäckas. Undantag finns alltid men är sällsynta. Endast då skadan är så grav att hunden får beteende rubbningar eller fysisk avvikelse som exempel haltande som följd. 


Mentalutvärdering i form av mentalbeskrivning hund är ett utmärkt verktyg för oss uppfödare att utvärdera våra avelsdjur men också avkommorna. Med dessa resultat kan man planera sitt avelsarbete. Alla uppfödare har sin vy på vad han eller hon finner viktigt att satsa på och hur denne vill ha sina hundar.


Jag vill att mina valpar skall kunna vara med i familjen ute i samhället och samtidigt fungera som försvar om familjen utsätts för hot. Hunden skall också kunna leka med familjens barn och sedan gå med husse och matte ut på bruksplan för att senare söka upp någon som är gömd i skogen. En flexibel allroundhund alltså. 

Copyright © Kennel Dobgun´s. All Rights Reserved