Om oss

Kennel Dobgun´s

Min första Dobermann skaffade jag 1986 och han hette Nordic Star´s Jet-Set. Han var inte särskilt vacker men en väldigt särpräglad arbetshund. Jag är glad att fått ha en sådan hund men inte man önskar ha i dagens mått mätt då han hade mycket stor skärpa.

 

Vi startade vår verksamhet i början på 80 talet med Dobermann. Vår första stamtik införkaffades den 7 mars 1988. Nordic Star´s Modesty Blaise föddes strax efter kl 1200 på dagen i Tungelsta hos Ulla Nordgren utanför Stockholm hos kennel Nordic Star´s.

 

Det var fem valpar i Nordic Star´s M kull. Modesty var en av två tikar och 3 bröder. Modesty var den enda bruna i kullen. Detta var mamma Cassandras sista kull och pappan till kullen var Altenhofer Seger-Suxe. Uppfödare och ägare är Bo Berndtsson. Modesty blev senare Korad

 

Nordic Star´s Modesty Blaise första kull delades av mig och Ulla Nordgren. Hanen som Modesty parades med heter Octavias Agaton Fenris och ägdes av Björn Johannesen i Oslo. Detta resulterades i Nordic Star´s T kull. Nordic Star´s Taifun är en stor brun hane som blev Korad.

 

2004 föddes Nordina Dobgun vom Dobereich i Toronto, Kanada hos Monica Peterson, kennel vom Dobereich.

Nordina är i rakt nedstigande led barnbarns barn till Nordic Star´s Modesty Blaise. Hon är CACH.

 

Den 6 mars 2008 födde Nordina 8 valpar. Detta är vår PO kull. Det blev tre tikar och 5 hanar i den kullen. Pappa till denna kull är inge mindre är Ultimo Di Altobello. Dobgun´s Presley är pappa till två kullar likväl hans bror President. Båda är Korade

 

Januari 2009 föddes vår import tik i Finland hos Kennel True North. Hennes namn är True North Blaise T Dobgun. Blaise är mor till våra kända kullar där Dobgun´s President i RN kullen som täckhund och till QU kullen med Dobgun´s Presley som täckhund.

 

Dobgun´s B kull är födda 28 november 2013 efter Dobgun´s Nerissa som har Dobgun´s President som pappa och True North Blaise T Dobgun som mamma. Pappan till valparna är Falk Festus Allegro och är efter Yacheero´s Pando Pandero och Holly Od Dvou Lvu.

 

Vi behöll Dobgun´s Benoit som framtida avelstik och har kvar avelsrätten på Dobgun´s Birger Jarl som bor i Estland hos Leela Nou & Mare Meldre. Birger är nu Baltic Jun Ch och Estnisk Champion samt KK3. Benoit blev mamma till vår G kull 2016.

 

D kullen föddes den 24 april efter BryanStam´s Tizian-Titan och Nerissa. Det kommer bli spännande att få följa och se vad framtiden kommer att inbringa med dessa lovande valpar! Dobgun´s De Sultana Du Solei är av valparna i kullen vi särskilt håller ett öga på.

 

Pousoda Ulrika Eleonora Af Danmark föddes hos Marie Ståhl den 15 juli 2010. Hon var en av 5 tikar och 4 hanar. Hennes far är en dansk vacker hane vid namn Gartnervejens Frey Af Aza och hennes mor är Leonberget,z Lilla Ljus. Vi åkte till Tyskland med henne och i Dortmund fick hon titeln Jahrhundert jugendSieger 2011.

 

Den 6 juli 2013 fick vi vår första Gårdshundskull med henne och täckhunden är den vackra hanen Rödlundas Albin Af Västermalm. Han är uppfödd av Laila Redlund kennel Rödlundas och hans ägare är Marita Sevelin. Detta är vår A kull.

 

Vår C kull, föddes den 23 augusti 2014 efter Ulrika och den fina hanen Östbroen´s HR. Bordbombe en Dansk import som bor i Finland. Valparna blev jätte trevliga och väldigt vackra.

 

Vi har fått tillökning i form av Ulrikas BarnBarn Dirmas Barina som vi hoppas mycket på.

 

Vi har utökat vår gårdshundsflock med en hane som fötts upp av Gitte Möller kennel Picobello. Han heter Picobello Ferrari´s Fenton C & D. Han har en mycket intressant stamtavla och ett mycket tilltalande yttre. Fenton är nu mer Nordisk Vinnare 2015, Världsvinnare 2016 och multichampion

 

Fenton har en extremt fin utställnings karriär. Han har fått två kullar efter sig och vi har behållt Dobgun´s Fergus Florian som vi hoppas kommer följa i pappas spår.

 

Vi har en till gårdshunds tik som heter Yacatic Cool Lill Miss Carla, en jättetrevlig och pigg tjej. Hon är Estnisk champion. Hon är blivande mamma till vår E2 kull där Muttington´s Hacking Jack är pappa.

 

Vår senaste import är Gartnervejens Pinje Af Tulle.

 

Hon är efter Ørestaden Manfred den Modige & Gartnervejens Paranød af Une. Pinje är Nordisk Junior Vinnare 2015, Junior Wärldsvinnare och Estnisk Junior Champion.

 

Vi har behållt en tik från Yacatis Cool Lill MIss Carla som heter Dobgun´s Ester. Ester är en underbar tik med ett härligt temprament.

Hälsa. Varför är detta så viktigt? Det vi ser idag är vad genetiker har varnat oss uppfödare i decenier. Undvik inavel så gott det går och måste ni avla så gå aldrig högre än 6,25 %.

 

Detta har de flesta uppmärksammat idag men frågan är hur sent det är och på vems bekostnad? Min ambition är och har alltid varit i mitt avelsarbete att ha inavelsgraden så nära 0 som jag kan komma.

 

Att hälsotesta mina avelsdjur har alltid varit en prioritet. Man skall dock alltid komma ihåg att man alltid avlar på andras resultat! Visst dyker det upp defekter, så fungerar genetiken. Detta får vi som uppfödare hantera på bästa sätt och lägga upp strategier för att motverka så gott det går. men också hur man förvaltar råmaterialet dvs valpen ifråga.

 

Vad man ger valpen för näring, motion etc har av största vikt hur den kommer att bli som vuxen. Att kontrollera hälsostatusen på höfter, armbågar, knän och ögon är viktigt för individen men också för den fortsatta aveln.

 

Som uppfödare är man beroende av att valpköparna tar sitt ägarskap på allvar och gör sin del i avelsarbete nämligen testar avkommor för rasens framtid. Det är aldrig försvarbart att inte testa sin hund bara för att man har den som sällskap.

 

En dålig höft kan kan inte se utanpå hunden utan måste röntgas för att upptäckas. Undantag finns alltid men är sällsynta. Endast då skadan är så grav att hunden får beteende rubbningar eller fysisk avvikelse som exempel haltande som följd.

 

Mentalutvärdering i form av mentalbeskrivning hund är ett utmärkt verktyg för oss uppfödare att utvärdera våra avelsdjur men också avkommorna. Med dessa resultat kan man planera sitt avelsarbete. Alla uppfödare har sin vy på vad han eller hon finner viktigt att satsa på och hur denne vill ha sina hundar.

 

Jag vill att mina valpar skall kunna vara med i familjen ute i samhället och samtidigt fungera som försvar om familjen utsätts för hot. Hunden skall också kunna leka med familjens barn och sedan gå med husse och matte ut på bruksplan för att senare söka upp någon som är gömd i skogen. En flexibel allroundhund alltså.

Copyright © Kennel Dobgun´s. All Rights Reserved