Om oss

Kennel Dobgun´s

Min första Dobermann skaffade jag 1986 och han hette Nordic Star´s Jet-Set. Vi startade vår verksamhet i början på 80 talet med Dobermann. Vår första stamtik införkaffades den 7 mars 1988. Nordic Star´s Modesty Blaise föddes strax efter kl 1200 på dagen i Tungelsta hos Ulla Nordgren utanför Stockholm hos kennel Nordic Star´s.


På grund av min personliga hälsa har vi varit tvingade att mer eller mindre sluta med Dobermann. Men framtiden får utvisa detta.


Dansk Svensk Gårdshund 2010 kom vår stamtik hit, hon heter Pousoda Ulrika Eleonora Af Danmark.


Vår storstjärna är Picobello Ferrari´s Fenton C & D. Han har en mycket intressant stamtavla och ett mycket tilltalande yttre. Fenton är nu mer Nordisk Vinnare 2015, Junior-världsvinnare 2015 Världsvinnare 2016 & 2017 samt multichampion. Han har inte mindre än 16 championat runt om i världen och mängder av andra titlar.


Fenton har en son efter sig som heter Dobgun´s Fergus Florian som följer tätt i pappas fotspår. Han är Tysk vinnare 2017, Bundessieger 2019, BGCH, ZTP 1a och har en kull valpar efter sig i Tyskland där han bor.


Vår senaste stiärna är Dobgun´s Nordic Nike som vi hoppas mycket på. Hon är redan Bulgarisk Juniorchampion, Bundesjugendsieger 2019 & Herbstjugendsieger 2019. 
Hälsa. Varför är detta så viktigt? Det vi ser idag är vad genetiker har varnat oss uppfödare i decenier. Undvik inavel så gott det går och måste ni avla så gå aldrig högre än 6,25 %.


Detta har de flesta uppmärksammat idag men frågan är hur sent det är och på vems bekostnad? Min ambition är och har alltid varit i mitt avelsarbete att ha inavelsgraden så nära 0 som jag kan komma.


Att hälsotesta mina avelsdjur har alltid varit en prioritet. Man skall dock alltid komma ihåg att man alltid avlar på andras resultat! Visst dyker det upp defekter, så fungerar genetiken. Detta får vi som uppfödare hantera på bästa sätt och lägga upp strategier för att motverka så gott det går. men också hur man förvaltar råmaterialet dvs valpen ifråga.


Vad man ger valpen för näring, motion etc har av största vikt hur den kommer att bli som vuxen. Att kontrollera hälsostatusen på höfter, armbågar, knän och ögon är viktigt för individen men också för den fortsatta aveln.


Som uppfödare är man beroende av att valpköparna tar sitt ägarskap på allvar och gör sin del i avelsarbete nämligen testar avkommor för rasens framtid. Det är aldrig försvarbart att inte testa sin hund bara för att man har den som sällskap.


En dålig höft kan kan inte se utanpå hunden utan måste röntgas för att upptäckas. Undantag finns alltid men är sällsynta. Endast då skadan är så grav att hunden får beteende rubbningar eller fysisk avvikelse som exempel haltande som följd.


Idag är de flesta upplysta om HD och jag ser mer som vill köpa efter HD fria föräldrar, men förvånas av deras avsaknad att upprätthålla informationen som vi använder oss av för att förbättra för alla dvs - valköparen måste röntga sin valp efter 12 månaders ålder. Där upphör all logik. Varför lägga ner så mycket på att göra reserach om HD fria föräldrar när man själv inte orkar/har råd/ har tid att ge oss uppfödare material att fortsätta till nästa generationer avkommor?


Mentalutvärdering i form av mentalbeskrivning hund är ett utmärkt verktyg för oss uppfödare att utvärdera våra avelsdjur men också avkommorna. Med dessa resultat kan man planera sitt avelsarbete. Alla uppfödare har sin vy på vad han eller hon finner viktigt att satsa på och hur denne vill ha sina hundar.


Jag vill att mina valpar skall kunna vara med i familjen ute i samhället och samtidigt fungera som försvar om familjen utsätts för hot. Hunden skall också kunna leka med familjens barn och sedan gå med husse och matte ut på bruksplan för att senare söka upp någon som är gömd i skogen. En flexibel allroundhund alltså. Detta kräver ju att valpköpare socialiserar och utbildar sin hund. Det räcker inte med att man går EN valpkurs bara för att ni gått den för 10 år sen med en annan hund - det fungerar inte på detta sättet. Man måste ut bland andra för att träna på främmande mark/områden. Standard svaret på träningar man får är - ja men hemma gör den alltid vad jag vill??? det är ju utanför hemmet som hunden ska kunna detsamma!

Copyright © Kennel Dobgun´s. All Rights Reserved