EST 1989 FCI/SKK Kennel Dobgun´s
Vad bör man tänka på innan man köper valp för första gången?
Det är ett stort beslut som bör vara väl genomtänkt. Ett lyckat hund köp fordrar insikt om en brukshunds behov och vilka krav den ställer på tillvaron. En hund vill jobba, Ha en uppgift i livet. den måste få jobba, för att bli harmonisk.
Att ha hund är inte alltid lätt och bekvämt, tvärtom är detta ett av de mest krävande husdjur man kan ha. Dagligen krävs att man lägger kunskap, tid, intresse och engagemang i sitt hundägande. Dessutom ställer samhället och människorna en hel del krav på varje hundägare. Att vara hundägare är en livsstil och ett heltidsintresse för hela familjen. All tid som husse eller matte inte ägnar åt den, aktiverar den sig själv. Det ska sägas på en gång: en DSG kan vara mycket påhittig i det avseendet!
Många hundar avlivas helt i onödan, därför att de köpts/tagits emot utan en ordentlig planering och tillräcklig kunskap. Det är lätt att falla för en söt liten 8-veckorsvalp och låta den följa med hem. Men liten blir stor och den söta lilla valpen blir en ganska odräglig ung hund. Det är då man börjar inse att det är mycket jobb med att ha hund. Har man då dessutom råkat välja en ras/hund typ som inte passar ens personlighet eller den aktuella livssituationen, ja då kan problemen kännas oövervinneliga.
Det är också mycket viktigt att du som valpköpare blir nöjd med din valp så hundinnehavet blir så trevligt som du har tänkt dig. För att detta ska uppnås krävs det vissa förutsättningar. När man nu tagit det stora beslutet att välkomna en valp som ny medlem av familjen vill jag att du tänker igenom vad det innebär för dig och din familj. Du bör vara medveten om att en valp tar mycket tid i anspråk, att den inte kan lämnas ensam i början och inte bör vara ensam längre stunder under lång tid framöver. Det är som att få ett barn i familjen när det gäller tid och arbete.
När det gäller det ekonomiska skall man veta att själva inköpet är en engångskostnad men under hundens första två år kommer det att spenderas en större mängd pengar på Foder, vatten & matbar med skålar, vetbed, kopplet & halsband. Veterinärkostnader i form av hälsotester vaccinationer etc., Mentaltester är en annan del som kostar samt klubbavgifter, registreringar i diverse organisationer & en mängd tillbehör. Utöver detta tillkommer avgifter för utbildning av er hund men framförallt er själva i form av brukshundklubbar, rasklubbar och även skönhetstävlingar dvs. utställningar. Sedan har vi det där med hundförsäkring & hemförsäkring. Den som knappt har råd med att införskaffa en hund bör tänka sig ett, två och till och med tre gånger innan! Det kostar mycket pengar att vara hundägare!
Springa lös och miljöträning
För valpens mentala hälsa är det mycket viktigt att den får springa lös. Se till att ni uppsöker platser som tillåter detta så ofta som möjligt. Se till att valpen skall följa er. Är valpen ouppmärksam eller blir distraherad, göm er och låt valpen lista ut att när den inte följer med er, riskerar den att mista er. Ni kan också ropa på hunden och springa i motsatt riktning. Valpen kommer att tycka det är spännande och kommer efter i full fart. Koppla inte valpen var gång ni ropar på den. Ropa in hunden med olika intervaller, ge den en klapp ev. en godbit och släpp den igen. På det sättet tror den inte att inkallning är det samma som att bli kopplad. Se förövrigt kapitlet om inkallning.
MILJÖTRÄNING
Starta miljöträningen så snart som möjligt, men använd sunt förnuft i och börja lite försiktigt. Detta är kanske fodervärdens viktigaste uppgift. Särskilt viktigt är det för valpen att den får en naturlig och behaglig invänjning i de miljöer den senare skall arbeta i. På förhand vet vi inte vilken blind som skall ha hunden och inte heller var han/hon ska bo. Det är därför viktigt att valpen får goda erfarenheter från de flesta av de situationer den senare, som ledarhund, kommer att arbeta i. Att gå på trafikerade gator, trappor, hissar, åka med offentliga transportmedel, vara med i bilen osv. är mycket viktiga punkter. Kort sagt bör den vara med på allt som är en naturlig del av familjens vardag. Ta det lugnt och försiktigt utan att överbeskydda hunden. För en 15 månaders gammal valp, som inte har fått dessa erfarenheter, kan belastningen med att komma in till skolan och träningen bli ganska stor. Visar valpen tendenser till osäkerhet i enskilda situationer ömka inte med den visa den med din bestämda hållning att detta inte är farligt.
Detta bör valpen ha varit med om och vara van vid den är 6 månader gammal
Gamla och unga människor samt barn, trafik, hissar, köpcentra, kaféer, stora folksamlingar, hala golv, trappor, glasdörrar, skyltfönster, höga ljud, broar, gångbroar, tåg buss, bilar, nattliga promenader (en del hundar är mörkrädda), åka bil, veterinärbehandling, andra djur (katt, häst, ko och får) & andra hundar. Om man presenterar 2 nya situationer/saker för en valp sedan den kommer hem fram till 4 månaders ålder så har man kommit långt!
Vad innebär Strikt Ägaransvar?
Hundägares ansvar regleras i lagen om tillsyn över hundar och katter, se här
Inledande säger lagen i 1 § 1 st. att hundar skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter, vilket sammanfattar vad som krävs av en hundägare.
Det är riktigt som du har uppfattat det att hundägare har ett strikt ansvar för sin hund. Det betyder att en hundägare är ansvarig för alla skador som dennes hund orsakar, oavsett om hundägaren inte har bidragit till vållandet av skadan eller förfarit vårdslöst på något sätt. Det kommer till uttryck i lagen i 6 § 1 st. Där sägs också att det som hundägaren tvingas betala för skador som hunden orsakat kan hundägaren i sin tur kräva åter om det är en annan person än hundägaren som förfarit vårdslöst och på så sätt vållat skadan. I 6 § 2 st. stadgas att samma ansvar som hundägare har också personer som har mottagit en hund till underhåll eller nyttjande.
Förutom att bli skadeståndsskyldig på grund av sitt strikta ansvar som hundägare kan en hundägare om denne handlat uppsåtligt eller oaktsamt även dömas till böter om denne haft sin hund lös utomhus trots att hunden visat en benägenhet att bita människor eller hemdjur, eller, om får finns i trakten, driva får. Detta enligt 2 och 8 §§
När kan man börja träna lydnad med sin valp?
Ju tidigare man börjar desto bättre MEN när det gäller valpar skall man alltid använda positiv förstärkning under lekaktiga former!
Detta innebär att man leker in önskvärda beteenden som tex stå, sitt, skall etc.
Rädsla för människor och barn
Anledningen att hundar är rädda för människor och barn kan bottna i dåliga erfarenheter. Det kan också bero på att vissa raser/individer är mer reserverade än andra, har ambitionen att vakta hem och familj. De kan också uppleva människors kroppsspråk som hotfullt.
Ofta när vi tar kontakt med en hund går vi rakt emot den, söker ögonkontakt med hunden, klappar den på huvudet. Ibland försöker vi till och med krama om den. Dessa fyra signaler kan hunden uppleva som hotfulla. Hunden kan då svara med aggression, försöker dra sig undan eller fly från människan. Tvinga aldrig en hund att hälsa på någon den är rädd för!
Är hunden reserverad och rädd kan du träna den genom att slänga godis framför personen samtidigt som du säjer ”gå och hälsa”. Personen ska inte titta på hunden, gärna ha huvudet lite bortvänt. Träna i flera dagar och på flera olika människor. När hunden går fram till människan utan att tveka kan personen ge godis till hunden, men fortfarande utan att titta på hunden. Först när hunden utan att tveka äter personens godis kan han eller hon titta på den.
Här kan det ofta bli ett litet bakslag. Hunden kanske skäller eller gör ett utfall – bli då inte arg på hunden utan gå därifrån med hunden. Gå sedan tillbaka och prova igen. Om hunden skäller igen är övningen för svår. Fortsätt då att träna, men utan ögonkontakt mellan person och hund. Efter några veckors träning brukar hundarna gå fram till en främmande människa, försiktigt viftande på svansen, när husse eller matte säjer hälsa fint. Om träningen inte visar resultat kan det finnas fler orsaker till hundens rädsla, eller också behöver hunden helt enkelt mer träning.
Vad är Pulpan?
Pulpan är den innersta delen av nerver och blodkärl.
Hur ska man veta hur långt in man kan klippa klorna?
Hur ska jag veta hur långt jag ska klippa? På ljusa klor har man i allmänhet inga problem med att se pulpan som växer med ut i klon. Klipp strax utanför denna. På svarta klor kan man inte se pulpan, vilket innebär att man får klippa små steg ända tills man ser en liten prick i mitten av klon. Ju längre du väntar innan du klipper klorna på din hund, desto längre ut växer pulpan med i klon.
Varje gång du klipper av klon så retas pulpan tillbaka, vilket innebär att du kan få tillbaka den genom att klippa lite, lite men ofta om du väntat för länge mellan kloklippningarna.
Gör inte dundermisstaget att börja med att klippa alla klor samtidigt. Det blir ingen trevlig upplevelse varken för dig eller din hund. Lättast har ni båda att vänja er om du klipper en klo om dagen. Då blir det ingen lång pina för hunden och du kan pusta ut snabbare. Dessutom gör du det till en rutin att klippa en klo om dagen, snabbt och smärtfritt. När hunden har accepterat att du klipper klorna på den och du känner dig säkrare så kan du klippa fler per dag. Till slut klipper du alla på en gång utan några problem.
Hur ofta ska man klippa?
Klipper du alla klor på en gång så brukar ungefär 1 gång/vecka vara rätt så lagom, men det beror på individ och hundens miljö (t ex mjukt underlag eller asfalt).
Gör det ont? Nej, det gör inte ont på hunden när du klipper i dess klor med en bra klotång. Däremot KAN det göra ont om du använder en klotång som inte är tillräckligt stark och vass för att klippa av din hunds klor. En sådan klotång pressar samman klon istället för att klippa av den. Självklart gör det också ont om du råkar klippa fel - i pulpan. Det är däremot inget farligt och oftast så gör inte hundarna någon stor affär av det om inte du gör det heller. Säg något trevligt som "hoppsan" med glad röst och fortsätt klipp så brukar det inte bli några problem.
Vad kan man använda om man klippt klorna för långt så att man har klippt i pulpan?
Blodstillade pulver. Däremot så kan det vara bra att ha s.k. blodstopp hemma (inte bara för kloklippning; hundarna bryter ibland klor på promenader eller skadar sig på andra sätt.) Doppa klon i pulvret så stannar blödningen direkt.
Ibland kan det vara en fördel att slipa ner klon med en nagelfil. Är du t ex väldigt osäker för att din hund har svarta klor så kan du slipa klorna istället för att klippa dem. Det finns också risk att hundarna fastnar med vassa delar om klorna är helt nyklippta, därför kan det vara bra att slipa ner extrema kanter efter du har klippt klorna. Detsamma gäller givetvis om du t ex har parkettgolv hemma, om du tycker att hunden rivs etc.
Ha i åtanke att det är bra om du inte slipar klon helt rund. Hunden måste få gå på klon och själv slipa den till en bra form för rätt balans. Hundar använder sina klor som dobbar, till skillnad från katter som använder sina som t ex vapen. Det finns jättebra nagelfilar med skåror som gör det lätt att passa in en klo och slipa den i rätt form.
Vad kan man ge sin hund för att undvika beläggningar eller plack på tänderna?
Parodontala sjukdomar är vanliga hos både hund och katt. I en litteraturstudie av Watson sammanfattades artiklar om parodontitprevalens hos hund och katt runt om i världen och man fann siffror mellan 53% och 97%. Precis som människan har hunden två tanduppsättningar; 28 mjölktänder, vilka börjar eruptera under fjärde levnadsveckan och börjar exfolieras då valpen är ca fyra månader. Den permanenta tanduppsättningen med 42 tänder brukar vara komplett då hunden är sex månader. Vid användandet av tanborste används Klorhexidin gel med fördel. Hårdtuggad föda och tuggpinnar bidrar till mindre gingivit och tandsten. Detta beror främst på den mekaniskt rengörande effekten.
Hur ska man göra för att lära sin valp att kunna hälsa på andra hundar dom första gångerna?
Låt aldrig valpen få intrycket av att andra hundar är farliga, T.ex. att lyfta upp valpen så snart en annan hund närmar sig. Den behöver lära sig det specifika kroppsspråket som gäller för hundar emellan. Det finns i stort sett alltid en hundklubb i närheten där det arrangeras valp-, hundägar- eller dressyrkurs. Ta kontakt med din lokala hundklubb för att få reda på träningstider, kurstider etc. Där är ett bra tillfälle för miljöträning av sin hund.
När valpen och den andra hunden ska träffas Det är viktigt att valpen får möta andra hundar. När valpen skall hälsa på en annan hund skall detta ske under kontroll. Du måste självklart kunna bryta och ta valpen därifrån. Det är inte alla hundar som tycker om valpar, särskilt inte valpar med svansen högt över ryggen. (vilket betyder jag är lika stor som du) En normal vuxen hund vill aldrig angripa en liten valp. Det är därför bra att träffa andra hundar utan att dom måste leka. Det får aldrig bli roligare att leka med andra hundar än att komma till dig, när du ropar. Det är du som ska vara bästa kamraten för valpen. Det är du som bestämmer vilka hundar din valp skall leka med! Leken skall också begränsas. Det är viktigt att andra hundar inte betyder LEK!
Andra hundar i koppel
Det är viktigt att den lär sig att passera andra hundar utan att visa för mycket interesse, något som kommer till att vara av stor betydelse i hundens senare arbetsuppgifter. Se till att hjälpa valpen förbi den andra hunden genom att avleda och prata med valpen. OBS! Inte dra till dig valpen. Du ger hunden på den vägen en signal om att vara på sin vakt, och det kan i värsta fall ge valpen intryck av att andra hundar är farliga. När valpen drar ut mot den andra hunden, säg ett bestämt NEJ. BERÖM när den gör rätt.
Var skall valpen sova?
Det är upp till dig var du vill att valpen skall sova om natten. Ofta är köket ett bra ställe, men valpen vill snart visa vilket ställe den föredrar. En valp vill ofta bita på sin säng, så köp inte någon dyr korg eller hundsäng till valpen. Valpen klarar sig utmärkt med ett varmt täcke som säng. Du måste lära valpen: gå och lägg dig, vid dom tillfällen när du inte vill bli störd.
Valpen bör ha sin egen, skyddade plats där ni vistas mest. Se till att den platsen inte är dragig eller kall. Den bör ha god översikt, så att den kan hålla sig orienterad om sin flock. De första nätterna kan det hända att valpen gnäller och ylar lite. Om du inte vill ha valpen i sängen kan det vara bra att låta valpen ligga på golvet på ett täcke eller dyligt vid din säng dom första nätterna tills den har vant sig vid sin nya omgivning. Efterhand som valpen blir tryggare kommer den också sluta att gnälla och yla om natten.
Hur blir valpen rumsren
Det finns en oskriven regel hur man får en valp rumsren. Efter sömn, lek & mat skall valpen ut. Tänk på att valpen har en mycket liten blåsa jämfört med människor. Valpen är inte rumsren när den flyttar hem till dig. Den måste rastas varje gång den har ätit, lekt eller varit i aktivitet. Ge mycket beröm när valpen kissar och bajsar ute! Viktig att veta om valpen kissar och bajsar inne. Torka upp med en gång. Skäll inte på valpen den blir då rädd för att kissa/bajsa när du är du är i närheten och kan då börja gömma sig när den skall kissa och bajsa.
Rumsrenhetsträningen tar då betydligt längre tid. Ta bort lösa mattor och liknande, då valpen helst kissar och bajsar där den slipper bli våt om tassarna. Metoder som att trycka valpens nos ned i sin egen avföring kombinerat med ovett, är direkt FÖRKASTLIGT, och bidrar till att valpen blir osäker. Den förstår att du är arg, men inte varför. Att det ser ut som valpen skäms efter en sådan omgång, är bara ett uttryck för att den har blivit osäker och rädd för dig! Det kan vara bra att ta bort vattenskålen på natten, då valpen kan vakna och börja dricka mycket, med påföljande behov av vattenkastning. Om dagen skall valpen självklart ha tillgång till vatten hela tiden.
Ensam hemma
Valpen skall vänjas till att kunna vara ensam hemma några timmar utan att bråka eller ödelägga. Denna träning kan påbörjas omedelbart efter du har haft valpen i 48 timmar. Kom ihåg att gå ifrån valpen när den är lugn, avslappnad eller sover. När hunden skall vara ensam hemma, skall man se till att den är ordentligt rastad och att den har fått gjort ifrån sig ordentligt. När den har kommit till ro är det dags att lämna den ensam.
Det är viktigt att valpen inte får vara ensam i för långa perioder. Det är att be om trubbel. Om du är tvungen att lämna valpen längre än önskat, se till att ta bort allt ätbart, ge valpen några leksaker/ben som den kan underhålla sig själv med. Börjar valpen att yla för att ni skall komma tillbaka gå in och säg ett bestämt NEJ och gå ut igen. OBS! Gosa inte med valpen i denna situation, den uppfattar det då som ylar jag kommer dom och gosar med mig.
Tänk på att ni har skaffat denna valp och den förtjänar inte att sitta själv hemma hela dagarna. Om man inte kan se till att det finns någon som kan se till hunden i omgångar under att man arbetar kan man leta efter ett hunddagis. Man bör även överväga att låta bli att skaffa hund på grund av tidsbrist!
Separationsångest
Får hunden ångest av att vara ensam kallas det separations-ångest. Rädslan yttrar sig bland annat genom att hunden är orolig, vankar omkring, ylar, tuggar sönder saker och till och med biter sig själv. Separationsångest kan bottna i tidigare obehagliga upplevelser som inträffat när hunden varit ensam. Den kan också uppkomma när hunden är sjuk och behöver trygghet från dig som är ”flockledare”. Ytterligare en orsak till separationsångest kan vara bristande ensam-hemma-träning eller att hunden lämnats ensam för tidigt eller för länge när den var valp.
Ensam-hemma-träning
Vill du ge valpen en bra start i livet ger du den en ordentlig ensam-hemma-träning. Lämna hunden under korta stunder flera gånger per dag. Säj alltid ”Hej då” innan du går hemifrån. Försök alltid hinna tillbaka innan hunden börjar gnälla och yla. Öka tiden successivt, men absolut inte för snabbt. När du kommer hem bör du inte berömma hunden alltför intensivt. Det räcker med att hälsa på den utan att överdriva. Placera hundens korg där den har uppsikt över dörren och stäng dörrarna till andra rum. På så sätt kan du förebygga att den varvar upp genom att springa fram och tillbaka i lägenheten eller huset.
Det är lugnande att äta och tugga. Ge därför hunden någonting gott att gnaga på när du går hemifrån, till exempel ett märgben eller ett gristryne. Har du en glupsk hund är det bättre med märgben eftersom gristrynet kan fastna i halsen. Märgbenet eller trynet får hunden bara ha när den är ensam hemma. När du kommer hem tar du upp det igen, även om hunden inte tuggat på det. Till slut kommer din hund att känna sig så trygg hemma att den börjar äta på det.
Ensam-hemma-träningen är lättare om hunden är trött till kropp och själ. Ta därför med hunden på en promenad och gör några övningar under tiden: Sök efter godis, träna på några cirkuskonster. Efter promenaden är det viktigt att hunden gått ner i varv och känner sig lugn innan den lämnas ensam. Låt den gärna få bita på sitt tryne eller märgben när du går hemifrån. Lämna inte en hund med separationsångest ensam innan den är trygg att vara det. Det är bättre att skaffa hundvakt eller låta hunden följa med.
Inkallning
BÖRJA INKALLINGSTRÄNINGEN OMEDELBART. DET ÄR DET VIKTIGASTE HUNDEN SKALL LÄRA. Ropa på valpen när den är på väg mot dig och ge den mycket beröm, ev. en godbit när den kommer ända in till dig och du har tagit kontakt genom att klappa den i mungiporna eller klappat den längs sidorna. Inte tvärt om utan godbit efter kontakt.
Kommer inte valpen på första inkallningen, ge den ett skarpt NEJ och kalla in på nytt och spring ifrån valpen. Så fort valpen startar och springer mot dig BERÖM och sätt dig på huk med ryggen mot valpen. Det skall ALLTID vara positivt att komma till dig. Det får ALDRIG ske att valpen eller unghunden får obehag när den kommer. Detta gör att hunden inte vill komma in till dig om du låter minsta arg och inkallning uppfattas negativt.
Inkallning när valpen är lös Den första tiden är valpen mycket rädd för att mista er. Ta vare på detta i inkallningsövningen. Låt valpen gå lös (på ett tryggt ställe) - sätt dig på huk, beröm och klappa när valpen kommer till dig. Använd HIT. Spring aldrig efter en valp som inte kommer - spring hellre ifrån den! Ge gärna en godbit när valpen kommer, efter beröm och klapp, som en extra förstärkning av en positiv övning. Inkallning i koppel När valpen är ouppmärksam ger vi den ett litet ryck i kopplet och använder kommandot HIT gärna namnet först, samtidigt som vi tar några steg ifrån, det ska vara trevligt och roligt för valpen att komma till oss. Reagerar inte valpen första gången, säg ett bestämt NEJ och kalla in på nytt. Avsluta alltid övningen med beröm och klapp. OBS! Måste anpassas efter den enskilda valpen. Valpen ska ha vad som är lagom just för den.
Spökrädsla
När den 6-9 månaders valpen helt plötsligt blir rädd för saker som funnits omkring den under uppväxten kalls det för spökrädsla. ”Spökena” kan vara en soptunna, en bil, en golfbag: helt vanliga saker i dess omgivning. Du ska inte tvinga fram hunden till det den är rädd för. Släng istället fram godis runt om och på föremålet. Låt hunden närma sig försiktigt och släng sedan ut mer godis. Ha tålamod – det kan ta ett tag innan hunden vågar gå fram. Pröva gärna detta precis innan hunden får sin mat.
Bygg upp hundens självförtroende
Det finns en koppling mellan dåligt självförtroende och rädsla. Framåt och orädda individer klarar av rädslor bättre än ängsliga och osäkra. Har du en hund som är osäker eller rädd kan du bygga upp självförtroendet med olika självförtroendeövningar. Övningarna ska vara tillräckligt utmanande och kluriga, men får inte vara så pass svåra att hunden misslyckas. Klara den inte övningen får den motsatt effekt: Du har sänkt förtroendet istället för höjt det.
Balansövningar
Att träna agility är utmärkt som självförtroendeträning. Använd gärna skogens kuperade terräng – klättra och kryp på stockar, sitt vackert på en sten eller bänk. Se bara till att underlaget inte är för halt och var försiktigt om din hund har AD eller HD-problem.
Cirkuskonster
Att kunna vinka, ge vacker tass, dansa, sitta vackert, rulla runt, snurra, titta åt höger eller vänster ökar också din hunds självförtroende. Vill du lära dig mer om detta kan du läsa böckerna ”Min bästa vän” av Marie Hansson och ”Aktivitetsboken” av Memea Mohlin.
Nosarbete
Att använda hundens fina väderkorn för att stärka självförtroendet är både nyttigt och roligt. Låt hunden spåra efter till exempel blodspår eller söka upp några kantareller, det går bra med både frusna och torkade. Hunden tycker också om att söka efter personer, godis, leksaker ”borttappade” föremål som till exempel vantar, mössor eller nycklar. Men ta inte dina viktigaste nycklar utifall att hunden inte hittar dem.
Nyttohundsövningar
Att göra det lättare för dig själv samtidigt som du stärker hundens självförtroende låter väl bra? Träna hunden att städa, hämta läsk i kylskåpet, knäppa på och av TVn, tända och släcka ljuset. Det finns ingen litteratur i ämnet, men det finns kurser som lär ut övningarna.
Problemlösningar
Att lösa problem är också något som stärker hundens självförtroende. Locka hunden att dra fram godis i ett snöre under soffan, öppna paket och leka med kluriga hundleksaker.