Innan du skaffar hund

Innan du skaffar hund

Innan du skaffar hund


Innan ni tar hem valpen finns det en hel del ni bör göra. Valpsäkra hemmet är en viktig del för dig som blivande hundägare. Man går tillväga ungefär lika dant som när man skall barnsäkra ett hem. Sladdar, elkontakter, barnens leksaker, egna mobiltelefoner eller annan elektronik. Allt som man inte vill att en valp sätter tänderna i skall placeras högt.


Uteplatsen/tomten.


Se till att ni har den inhägnad. Det finns alltid en situation då hunden vill sticka och det är alltid bättre att ha tänkt till före olyckan är framme. Då undviker man att få sin hund överkörd eller biten av någon annans hund eller till och med stulen. Stängsel och stolp finns i många butiker så som granngården, byggbutiker etc.


Växter


Har ni giftiga plantor, se till att de står på betryggande höjd eller skänk dem till vänner.


Sovplats


Skall hunden sova i sängen eller ej? Sätt upp valpens sovplats. Ett bra sätt att kontrollera att platsen är bra är att lägga sig själv på golvet där hunden skall sova och kontrollera om det är en dragig plats. Om de är det är platsen inte lämplig. Drag är en stor orsak till att hunden kan bli sjuk. Det skall vara en lugn och dragfri plats.


Telefon nummer


Vid olycka skall ni ha er veterinärs telefon nummer tillgänglig. Lägg den i en kökslåda eller sätt upp telefon numret på kylskåpet. Även giftinformations centralens nummer är bra att ha tillgänglig. Mig kan ni alltid ringa och få råd om hur ni skall göra med er hund.


Akut kit


Skaffa ett akut kit som ni placerar på ett säkert ställe som kan tas fram vid behov. Bra att ha i detta kit är


termometer

sax

gasbindor

pulver för att stoppa blödning ur klo

Q-flex bandage

kompresser

resorb vätskeersättning

jodopax

ahlsollösing etc.

Foder


Välj ut var valpen skall äta. Se till att valpen kan äta utan att störas eller stressas. Ställ även vattenskålen där. Färskt vatten skall ALLTID finnas tillgänglig till hunden, både ute och inne.  Ingen vill väl att bordsgrannen stoppar sina fingrar i din mat, försöker ta tallriken ifrån dig? Hunden vill också ha lugn och ro när den äter. Samma situation som när ni själva äter. Håll barnen borta när hunden skall äta av samma skäl – lugn och ro vid måltiden.


Foder, skaffa alltid hem foder innan valpen kommer. Hör med mig vilket foder som passar er hund bäst. Nu har jag raskännedom och lång erfarenhet av just er ras och era hundar är uppfödda på det foder jag rekommenderar. Det är ALDRIG bra att hålla på att byta ut foder. Hundar tröttnar INTE på foder. Projicera inte över era människotankar på hunden. Hunden är just en hund och mår bra med kontinuitet. 


Ni skall veta att alla vet bäst när det gäller goda råd när ni skaffar en hund. Även de som aldrig haft hund. Frågar ni veterinären så skall ni givetvis låta er hund äta deras foder, frågar ni djuraffären skall er hund givetvis äta det foder som de just för tillfället har på kampanj och bäst vinstmarginal på. Frågar ni era vänner skall er hund givetvis äta det dennes hund äter för det har ju er väns uppfödare sagt att det är bäst. Sedan finns varianten att en ny hundägare vet bättre en uppfödaren trotts årtionden av erfarenhet. Detta straffar sig alltid i att hunden mage säger upp sig. Hundmagar är känsliga!


Ställ er frågan så här;

Om veterinären säger att deras foder är bäst, fråga er då vad har veterinären att vinna på detta? Om er försäljare på djuraffären vill att ni skall använda en sorts foder annan än ni nu har till er hund på min rekommendation vad har försäljaren att vinna på att ni köper ett annat foder? Vad har er vän att vinna på att du ändra din hunds kostvanor till samma som dennes hund äter?


Veterinär och försäljare har alltid vinstsyfte! Vännen har prestigevinst att fått hjälpa till. Den som förlorar här är ALLTID hunden! Felaktigt utfodrande av hunden kan åsamka denne många månader av lidande och kostsamma veterinärbesök!

När hunden blir dålig i magen rekommenderar veterinären alltid att de skall gå på specialfoder eller ris och


fiskavkok – var finns den nödvändiga näring som den kommer att bli berövad på i månader? Och varför? Till vilken nytta? I slutänden kommer hunden vara mager, ha konstant katarr, hutlösa veterinär räkningar allt för att ni skall byta foder för någon föreslog byte. Dessutom kan detta påverka hundens hälsa i form av höftledsfel. Tänk efter före ni utsätter er hund för detta. 

Höftledsröntgen


Planera att höftledsröntga hunden när den är över ett år. Man röntgar nästan alla rasrena hundar för att undvika att hunden går med pålagringar eller andra fel oåtgärdat. Det är inte möjligt att se om hunden har fel eller ej genom enbart att titta på hunden. Det är också viktigt för rasens och uppfödarens framtid att veta om just din hund är fri eller har en belastning. Det är rent oansvarigt att köpa en hund och sedan låta bli att kontrollera detta! Du har ju satt en standard där du vill köpa din valp ifrån - självklart ska du då hjälpa till att röntga din hund för att andra i framtiden också ska får samma fördel som du!


Fysisk träning och mentalitet


Efter att man fått veta hur höfterna ser ut kan man börja träna hunden mer seriöst. Om man har en hund som skall utföra vissa aktiviteter är det viktigt att veta om man kan belasta hunden fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att lägga upp ett korrekt träningsschema för att stärka hundens fysik.


Efter att hunden fyllt ett år är det också dags att få ett utlåtande hur hunden snappat upp allt du lärt den genom att den skall gå ett MH, BPH eller ZTP.

Mental beskrivning hund. Här får man ett slags kvitto hur man skall gå tillväga i hundens framtida träning och vad man har att arbeta med. Hör av er till mig så berättar jag mer om hur just du kan använda detta till din fördel med just din hund.

Avmaska


Avmaska er hund vår och höst. Det finns många rön kring detta men jag anser att man skall utföra detta vår och höst. Det finns preparat på apoteket för detta.


Obligatorisk vaccination.


Vaccinera hunden när den är

12 veckor    -  DHPPI

12 månader – DHPPI

När man skall ut och resa kan man nu mer ta hunden med sig på semestern om man åker utomlands. Se till att hunden är Leptospiros och Rabiesvaccinerad samt har fått ett pass, att den skall ha med ett friskintyg och intyg att hunden är avmaskad med exempelvis milbimax. Se mer på jordbruksverkets hemsida eller kontakta mig för mer information beroende på vilket land ni skall till. Tänk på att reglerna för in och utförsel kan ändras från en dag till en annan. Jordbruksverket har inget med andra länders importlagar att göra så man måste själv läsa/kontakta respektive lands jorbruksverk för att få information om det landets inreselagar! Gäller även transitländer du passerar! vissa länder kräver även att man har titerprov på rabies samt att man har medicinerat för fästing.


Håll valpen försäkrad


Håll valpen försäkrad, utan avbrott. Om olyckan är framme kan kostnanden skena iväg upp till 50,000 kr på bara ett dygn om det vill sig illa. Om hunden blir sjuk när den är vuxen och ni inte haft kontinuerlig försäkring sedan valpen levererades får man inte ut ersättning från försäkringsbolaget. Läs er försäkringsleverantörs avtalsregler.


Gå igenom hunden


Gå igenom hunden dagligen. Undersök om hunden fått någon fästing eller skadat någon trampdyna. Se efter om hunden har förhudskatarr eller urinvägsinfektion. Kontrollera om hundens öron behöver rengöras. Klipp klorna ofta så undviker man belastnings problematik vid felaktig ställning av tassar. Här måste jag påtala att även hanhundar har bröstvårtor. Jag har hört hanhundar skrika för att husse eller matte försökt ta bort en fästing och då det varit en bröstvårta. Bada hunden när den är smutsig med hundschampo, inte människoshampo. Det är fel PH värde och skall inte användas. Använd med fördel även hundbalsam som återför fukten i pälsen. Återigen träna in detta utan stress, i lugn och ro.

Låt hunden få en utbildning


Man hör ofta från ägare säga ”att jag har gått utbildning hos brukshundsklubben så det behövs inte med denna hunden.”


Om ni har två barn, säger ni då att barn nr 2 inte behöver gå o skolan för att den första gjort/gör det? Nu är det ju för hunden skull man går där just för att den skall få socialiseras med andra hundar och raser, i situationer där hussar och mattar behöver tränas tillsammans med hunden för att fungera ute bland folk och inte ”det fungerar utmärkt hemma”.  Hunden behöver också lära sig att gå fint utan att dra och springa fram till allt och alla. Även när den inte är hemma på gården. Enda sättet att få en hund som inte drar när den är vuxen är att träna den som liten.  Det är viktigt för både hund och ägare att lära sig kommunicera korrekt. Även om ni inte använder er av er lokala brukshundsklubb så se till att gå kurser hos andra. Fortsättningskurser är också bra.


Det största problemet till omplaceringar av unghundar är att ägaren undviker problem i början av valpens liv. Hunden drar och skäller på folk eller hundar? Då går ägaren omvägar med hunden för att undvika möte – så fel det bara kan bli – konsekvensen är att hunden omplaceras i ettårs åldern. Hunden bits när vi klipper klorna, då går vi till veterinären och klipper eller ännu värre, tvångshåller hunden med munkorg, hunden kommer lös och bits och avlivas för att man inte spenderade tillräckligt i valpålder med att göra saker korrekt.


Som vi inledde detta med låt både du och din hund få en gemensam utbildning, det gör hundägandet till en glädje inte en lång kamp, där ALLTID hunden förlorar genom omplacering eller avlivning för att ni inte orkat eller funnit tid till att ge valpen det den behöver. Kom ihåg hunden har inte bett om att få komma till er. Hunden kan inte själv gå till skolan och få det den behöver. Det är du som hundägare som måste se till att förse den med vad som behövs.


Ett annat utmärkt tillfälle att utbilda hunden  är på hundutställningar. Detta tillfälle är inte enbart för att visa hur fin din hund är. Det finns ingen annan situation där så många andra hundraser och människor är samlade på ett och samma ställe. Alla intryck hunden får på en sådan tillställning är en viktig del i utbildningen av din hund - det finns andra modeller av hundar och människor. Passa på att gå på hundutställning medans valpen är valp. Det finns regler för när man kan närvara med sin hund på dessa funktioner så prata med mig eller gå in på svenska kennelklubbens hemsida och läs mer om detta. 


Miljöträna hunden.


Ju mer en hund socialiseras med desto lugnare och säkrare är den som vuxen. Lika dant med människor. Åk buss, tåg, bil. Träffa alla slags människor, barn vuxna gamla. Låt hunden promenera på torget vid lunchtid eller utanför en affärsingång. Träffa andra hundar på träningen, gör den lugnare vid hundmöten. OBS låt inte hunden hälsa på andra hundar och människor när den vill utan när du säger att det är ok. Hundutställningar är en mycket ypperligt tillfälle att träffa andra hundar och likasinnade. Passa på medans valpen är just valp att socialisera den på dessa tillställningar. Bättre tillfälle finns inte. Här får man dessutom ett bra tillfälle att träna gå fint i kopplet eller rättare sagt trava fint i kopplet. Glöm inte ta med passet och stamtavlan. Hunden måste ha fyllt 4 månader och vara vaccinerad innan man kan gå på hundutställning.




Dålig/bra mentalitet vad är det?


Man hör ofta från ägare vars hundar beter sig illa att det är dålig mentalitet. Vad innebär detta? Uppfödaren startar socialiseringen på valpen redan i mycket tidig ålder. Den får gå på diverse underlag, träffa barn, gamla, folk med hatt och glasögon, träffa andra hundar än mamman etc. MEN nu träder valpköparens roll in! Man har stort ansvar att socialisera sin valp för resten av dess liv! Största inpräglingsperioden är fram till 16 veckor detta innebär att man som valpköpare MÅSTE ta ansvaret och se till att valpen får korrekt socialisering. Detta kallas för miljöpåverkan.


Hunden föds med vissa egenskaper. En egenskap är exempelvis vaktinstinkt, duktig på att valla, duktig på att jaga etc. Om man nu köper en brukshund så kommer denna brukshund med inbyggda egenskaper. Dessa hundar är utpräglade arbetshundar och absolut inte renodlade sällskapshundar. Vad innebär detta för gemene man? Jo om man nu bestämt sig för att köpa en brukshund så skall man ha tid för att aktivera dess intellekt och motionera mycket för detta är något som de kräver. Om dessa grundmoment inte blir tillgodosedda vad händer då?


Det är nu det kan bli fel.


Man har gått en valpkurs men inget mer och kastar pinnar och låter barnen sköta hundarnas rastning för man själv inte har tid och det händer att hunden biter en cyklist på promenaden är det då dålig mentalitet eller är det på grund av bristande ansvar från ägaren?


Som förälder och hundägare har man ALLTID ansvar för sina barn och sin hund!


Hunden börjar dra i kopplet i tidig ålder och ägarna skaffar haltikoppel till hunden, en dag lossnar detta och hunden springer fram till barn och skäller och hoppar och skrämmer barnen, är det hundens fel? Eller kan det vara så att man skulle ha gått fortsättningskurs och lärt sig och hunden hur man går fint i koppel utan att dra?


Valpen/unghunden blir väckt genom ett barn som skall leka med den sovande valpen och valpen markerar med öppen mun och kommer åt pannan på ett barn med sin canintand som börjar blöda kraftigt - är detta dålig mentalitet? Eller kan det vara så att man som förälder inte övervakat situationen på korrekt sätt eller inte låter barnet leka med hunden när det sover? Hunden blev rädd går i försvar utan att bita men kommer åt pannan med canintanden och det blöder - vems är felet och vad händer med hunden i detta läge? Alldeles för ofta avlivas hunden för dålig mentalitet - ingen ifrågasätter att barnet faktiskt INTE skall leka med hunden då den sover!


En dålig egenskap är när en vallare inte vallar, eller en råttjägare inte tar råttor. Dålig socialisering är när hunden inte kan uppföra sig i vardagliga situationer och då detta uppstår på grund av bristfällighet på korrekt träning från ägaren. Standardsvaret på en icke socialiserad hund är från ägaren "men den gör aldrig så hemma"

Detta är viktigt att tänka på när man skaffar en ras och vad dess ursprungliga syfte är och vad för egenskaper den bär med sig.

En STOR tanke skall gå till hur mycket tid man har på att socialisera den hundras man valt och vems om skall ha hunden.


Om man nu köper en brukshund till sitt barn för att denne ville ha en hund kanske man inte har gjort ett bra val som förälder

- skyll då inte på hunden och dess mentalitet -


detta är ditt ansvar som förälder och ägare!


Inget barn får skriva på ett avtal innan denne är myndig!

______________________________________________


Ett sista gott råd.


Om ni får problem, kontakta mig innan dessa problem blir för stora.

Njut av hundägandet, det skall vara ett nöje att ha hund. Inte ett problem!


Copyright © Kennel Dobgun´s. All Rights Reserved

Rumsrenhet


Valpen har en påbörjad rutin för att bli rumsren. Fortsätt med detta. Tänk på att valpens urinblåsa och förmåga att hålla tätt är inte fullt utvecklat vid leverans. Det är upp till dig hur fort det går. Nu finns det många gamla förkastliga metoder som ALDRIG skall användas. Ett bra mått är att om du skulle utsätta ditt barn för saker gör så med valpen men om du INTE skulle göra detta låt bli att göra det mot valpen!


En bra regel är att efter sömn, lek, mat skall valpen ut. Och nu menar jag nu. Inte jag skall bara.... för då är det för sent. Och ni har bara er själva att skylla inte valpen. Valpen kan inte låsa upp dörren och gå på toaletten, det måste ni göra. Tänk på att världen är full med distraheringar.


Om valpen är stressad eller distraherad glömmer den bort vad den skall göra och så kommer ni in igen och vips kommer den ihåg att den var nödig och kissar innanför dörrposten. Se till att ha ett hörn på er promenadväg där ni alltid stannar och där valpen gör ifrån sig. OBS plocka ALLTID upp efter er hund! Det finns ALLTID någon som ser er och irriterar sig på er! Ni är hundens ambassadör! Gör rätt ifrån er!


Lämna hunden ensam


Detta tränas från det att valpen kommer hem. Inte när valpen är  månader och ni skall bege er till arbetet och glömt bort att träna detta. Valpen måste successivt tränas att vara själv under lugna former. Se till att hunden är välrastad innan detta moment utförs. Se till att det finns hundleksaker framme.


Man kan också ha på en radio så att hunden inte störs  av  människor i trappen. Lämna hunden i små intervaller och gå in igen beröm utan hets och fortsätt med vardagen utan ståhej! Upprepas ofta och i längre intervaller. Tänk på att det finns en lagstiftning där hundar inte får lämnas ensam mer än 4 timmar utan tillsyn och rastning! Även sunda förnuftet säger att om ni jobbar heltid skaffa ingen hund! Varför skaffar man sig hund om den skall sitta inlåst utan sällskap? Återigen så kan inte hunden låsa upp dörren och gå på toaletten. Ni skaffar hunden. Den har inte bett om att få komma till er!


Ringer på dörren.


Sätt hunden ner och öppna dörren först då hunden sitter kvar. Rusa inte själva fram till dörren så fort det ringer på dörren, vänta 30 sekunder och när allt är lugnt då kan ni öppna. Hunden får inte vara uppspelt när detta moment lärs in! Låt den som står på andra sidan dörren komma in och gå och sätta sig. Hunden skall inte koppla ihop detta med stress och höga hurrar rop – Detta är en anledning till att hundägare söker hundpsykolog senare i hundens liv. Stävja detta genom att lära in korrekt beteende i början av valpens liv så slipper ni, hunden och den som kommer på besök kaos.